zaterdag 20 juni 2009

Project voor kinderen met een beperking

Hierin wordt gereflecteerd over het project met kinderen met een handicap. Specifiek gaat het hier over kinderen met een auditieve en visuele handicap. We organiseerden ook activiteiten voor kinderen met een fysieke handicap.
De reflectie gaat over voorleesmomenten die we organiseerden, maar ook over lessen wiskunde die we aan kinderen met een beperking gegeven hebben.
Daaronder leest u ook nog een zelfreflectie t.a.v. de 9 basiscompetenties en een kort verslagje in het Frans omtrent het project.

Muzisch project

Hieronder vindt u een reflectie ivm het muzisch project, uitgevoerd in Kameroen voor kinderen van de derde graad (lager onderwijs). U leest er ook een zelfreflectie t.a.v. de 9 basiscompetenties.

Taalproject

Hieronder vindt u een document in het Frans ivm ons taalproject.
De verschillende opdrachten van het hoekenwerk staan uitgebreid uitgeschreven in het Frans.

Project Brede School

In dit document vindt u een reflectieverslag ivm ons project Brede School.
Je kan pas spreken van een Brede School wanneer minstens 3 partners samenwerken.
Deze drie partners waren de lagere school, de geïntegreerde school voor kinderen met een beperking en de bibliotheek.
Je vind in dit document ook een zelfreflectie t.a.v. de 9 basiscompetenties.

interviews

Hieronder kan u 4 uitgebreide interviews lezen.
1) Interview met de directeur van de lagere school
2) Interview met de chef du quartier
3) Interview met zuster Lea uit Nguetchewe
4) Interview met père Gustaud

werkbundel elektriciteit

Via deze link kan u een werkbundel ivm elektriciteit bekijken. Deze werkbundel is bruikbaar voor de derde graad lager onderwijs.

vrijdag 19 juni 2009

Links

Hieronder vindt u enkel zeer interessante links voor leerkrachten:

http://www.knutselidee.nl/ (ideeën voor een beeldles)
http://www.liedjesland.com/ (vlot liedjes aanleren)
http://verkeersland.verkeervpi.be/ (duidelijke afbeelden bruikbaar bij verkeersles)
http://www.geocities.com/winnie_de_pooh_nl/ (leuke spelletjes & kleurplaten)
http://www.lessenpakket.be/ (ordelijk overzicht van de lessen per leerjaar)

Hieronder vindt u aantrekkelijke sites voor kinderen van de lagere school:

http://kids.planet.nl/
http://www.schooltv.nl/koekeloere/ (alles rond de serie Koekeloere)
http://www.omroep.nl/nps/sesamstraat/ (amusementssite - thema: Sesamstraat)

Document bouwsels

Hieronder vindt u een werkblad brouwsels, bruikbaar voor het vijfde leerjaar.
1. Werkblad Wisk bouwsels

Smartboardles hoekgrootte

Via deze link vindt u een smartboardles rond hoeken voor het vijfde leerjaar.

Blok 8 - les 123

http://cid-6109b54b74aa2464.skydrive.live.com/self.aspx/Smartboardles

Geluidsfragment les muziek voor het 5de leerjaar

Via deze link kan u een een zelf ingespeeld pianostuk beluisteren. Dit fragment kan u gebruiken als begeleiding bij een muziekles voor het vijfde leerjaar.

http://cid-6109b54b74aa2464.skydrive.live.com/self.aspx/Geluidsfragment

maandag 8 juni 2009

Sensibiliseringscampagne over cyberpesten

In de volgende presentatie leren we kinderen waar cyberpesten over gaat. We geven hen tips om er wat aan te doen en om cyberpesten te voorkomen!

Screencast: Een presentatie maken met Powerpoint

In het volgende filmpje leren de kinderen om hun eerste powerpoint presentatie te maken. Het gaat om een presentatie van hun favoriete hobby. Via het opnemen van de presentatie kunnen we zo een beter beeld geven van de werkwijze en kunnen we bij elke stap pauzeren.

Presentatie maken - mijn hobby!
Klik hier voor de video!

Lesmateriaal Valerie Pletinck

Ik bezocht de webquest van Valerie. Deze gaat over de jeugdboekenweek en zet de kinderen aan om een boek te promoten. Ik vind dit een zeer goede webquest. Vooral omdat Valerie de kinderen heel goed stap per stap begeleidt naar de opdracht. Alles staat netjes uitgetypt van introductie tot verwerking en evaluatie.
Ze gebruikt fijne figuurtjes zodat de kinderen alvast zin hebben om de hele pagina te lezen. Zowel de opdracht als de verschillende stappen staat zeer goed beschreven. Verder geeft Valerie ook fijne tips om de kinderen te helpen bij elke stap.

Dit is een zeer knappe webquest!

http://sites.google.com/site/webquestvaleriepletinck/Home

Lesmateriaal Jill Heirbaut

Ik luisterde naar het geluidsfragment “Emma, het slimme kuikentje”. Deze opname was zeer duidelijk ingesproken zonder storende achtergrondgeluiden. Het hele fragment was zeer aangenaam. Ik ben ervan overtuigd dat de kinderen hierbij zeer geboeid zullen luisteren!

http://omijillheirbaut.blogspot.com/2009/06/mp3-bestand-emma-het-slimme-kuikentje.html

Lesmateriaal Charlotte Vermeir

Ik keek naar de screencast van Charlotte Vermeir. In deze screencast leert ze de kinderen om leuke oefeningen te maken op het internet. Zo leert ze meteen de kinderen wat digitale zoekmachines zijn en geeft ze een stimulans tot zelfstandig studeren bij de kinderen. Bovendien geeft ze via deze weg tips hoe ze het studeren een pak aangenamer kan maken!

Daarnaast keek ik ook naar de sensibiliseringscampagne van Charlotte. Ze wijst de kinderen op de gevaren van chatten. Ik vind dat ze hierbij duidelijke tips geeft met praktische voorbeelden. De prentjes tussendoor maken het mooi en aangenaam om te bekijken. Knappe presentatie!



Afbeeldingen zoeken met een zoekmachine:
http://communityclips.officelabs.com/Video.aspx?videoId=97caf642-5be2-45fa-a100-aaf433dd6373

Sensibiliseringscampagne ivm chatten:
http://www.slideshare.net/CharlotteV/chatten

zondag 7 juni 2009

ICT en media in onze stagelessen

Over het algemeen kan ik vaststellen dat ik, wat ‘het gebruik van ICT en media in mijn stagelessen’ betreft, veel gegroeid ben tijdens mijn opleiding.
Bij de start van het eerste academiejaar heb ik nauwelijks gebruik gemaakt van ICT of andere media.
Naarmate we zelf meer interessante dingen ontdekten waarrond we in de klassen konden werken, had ik meer aandacht hiervoor.
Tussentijdse reflecties maakten mij er attent op dat ik nog té weinig ICT in mijn lessen vermengde.
Met de komst van het smartboard heb ik ondertussen al verschillende dingen kunnen uittesten. Ik ben er me van bewust dat ICT veel voordelen kan bieden en de leerlingen sterker betrokken zijn bij zulke lessen.
Hoe meer je er gebruik van maakt, hoe vlotter alles gaat.
Vooraleer ik aan mijn opleiding begon was mijn basiskennis ICT enorm beperkt en voelde ik me alles behalve thuis in deze sector. Nu, na 3 jaar opleiding, gebruik ik al veel meer ICT in mijn lessen. Ik geniet er zelfs van om ermee te experimenteren. Hot potatoes blijft voor mij persoonlijk de leukste ontdekking afgelopen academiejaar!

1 LO - tweede en vierde leerjaar

o Wero Natuur: spinnen

Tijdens mijn les over spinnen heb ik gebruik gemaakt van een filmpje om te demonstreren hoe een spin haar web maakt. Zonder dit media te gebruiken had ik nooit zo gedetailleerd kunnen verwoorden hoe een spin haar web weeft. De kinderen waren heel geboeid aan het kijken en luisteren. Ze hadden veel van de informatie onthouden en konden na het bekijken van het filmpje in hun eigen woorden vertellen hoe een spin haar web weeft.

2 LO - derde en vijfde leerjaar

o Les ICT : Hoe maak ik mijn eigen powerpointpresentatie?

De kinderen leerden werken met powerpoint en mochten aan het einde van de les hun zelfgemaakte powerpointpresentatie voorstellen.
Eén leerling kon al heel goed met powerpoint overweg en die heb ik dan ingeschakeld als ‘mijn assistent’. Hij was heel fier dat hij de andere kinderen mocht helpen.

o Wero Natuur –technologie: Elektriciteit

** Presentatie powerpoint

Deze presentatie maakte het boeiend voor de kinderen. Tegelijkertijd had ik een structuur waarop ik kon terugvallen mocht ik mijn draad kwijtraken.
De voorbereidingen van zo’n powerpoint presentatie vragen meer tijd, maar op het moment zelf gaat je les veel vlotter. Het gebruik van afbeeldingen , een geluidseffect invoegen, enz houdt de kinderen aandachtig.

** Filmpjes bliksem + proefjes

Als leerkracht kan je op verschillende manieren de leerstof aanbrengen. Verklaren hoe een bliksem tot stand komt, kan je het best demonstreren adhv een filmpje. De site van www.schooltv.nl/beeldbank/ is daar uiterst geschikt voor. Je vindt er allerlei thema’s die in het onderwijs behandeld worden, en de uitleg die wordt gegeven is op niveau van de kinderen.


o Wero Natuur : Het menselijk lichaam

** Hot potatoes oefeningen

Ik heb genoten van het werken met hot potatoes. Een leuke quiz, een verzorgd kruiswoordraadsel,… Als leerkracht kan je dit heel aantrekkelijk presenteren en erin slagen de leerlingen te boeien.
Handig vind ik het puntensysteem. Je kan dit zodanig instellen dat

** Presentatie powerpoint

** Hoekenwerk waaronder 1 hoek: filmpje bekijken en vragen beantwoorden

o Sensibiliseringscampagne ivm de gevaren van chatten

De leerlingen kregen een hele voormiddag sessies en voerden gesprekken ivm chatten. Dit was heel nuttig voor hen, want velen zien de gevaren er niet van in. Ook voor mezelf , als leerkracht was het leerrijk om te ervaren hoeveel leerlingen er iedere avond gekluisterd zitten aan hun pc. Tijdens de gesprekken kwamen er enkele voorbeelden aan bod van gebruikers van het internet die niet zo goede bedoelingen hebben. Naar het einde van de sessie toe leken de meeste leerlingen zich meer bewust van de gevaren van het internet, specifiek het chatten.
Afrika, deel 2!

 
 
 
 
Posted by Picasa
Hieronder kunnen jullie mee proeven van het afrikaanse leven!

 
 
 
 
Posted by Picasa
Volg in het volgende filmpje de avonturen van de zieke vuilniszak in onze mening voor een beter milieu!

woensdag 3 juni 2009

Les via pc voor 500 zieke kinderen

Link naar het artikel

Dit artikel gaat over kinderen met een langdurige of chronische ziekte die les krijgen van op afstand. Momenteel worden er op deze manier een 60-tal kinderen begeleidt. Het artikel maakt melding van diverse alternatieven op deze techniek zoals huisonderwijs, studiebegeleiding, ziekenhuisscholen, ed. Coördinater Els Janssens maakt ons echter attent dat les krijgen van op afstand je ook in contact kan stellen met de klasgenoten. Zo kan de eenzaamheid bij langdurige ziekten verminderd worden.
Het project krijgt ook de ondersteuning van de overheid die de subsidies voor het project opdrijft. De bedoeling is om tegen volgend schooljaar onderwijs aan te bieden aan 100 tot 150 kinderen voor een bepaalde periode via deze technologie.


Dit artikel toont naar mijn mening aan hoeveel technologie wel kan doen voor het onderwijs. Zelf sta ik achter het artikel en achter het ‘onderwijs van op afstand’. Ik kan me eenvoudig inbeelden dat bij zware en langdurige ziekten kinderen snel gedemotiveerd zijn om hun lesachterstand thuis zo veel mogelijk te beperken. Dit project biedt in mijn ogen een creatieve en interactieve oplossing. Door studie en spel te combineren kan men erin trachten de leerachterstand te beperken en wie weet zelfs de pijn te verlichten. Verder biedt het project via de uitvoering op laptop ook praktisch oplossingen voor diegene met een fysieke beperking door hun ziekten (bv enkel licht voorop kunnen zitten door breuken). Ik vind het ook zeer belangrijk dat via deze weg het sociaal contact tot stand blijft. Het voor mij een zeer belangrijk aspect dewelke je bij de alternatieven op dit project niet steeds terugvindt. Het project kan zelfs besparend werken doordat studiebegeleiding in sommige gevallen gedigitaliseerd kan worden (bv door ‘help-functies’, instructies ed.).

Computerhulp voor ‘Hoedje van papier’?

Link naar het artikel

Het artikel spreekt over Kristof De Looze, ICT-coördinator van basisschool Waterleest in Eppegem. Hij creëerde een computerproject waarmee kleuters met behulp van de computer hun eigen hoedje van papier kunnen maken. Hierbij worden ook de cijfers 1, 2, 3 en 4 betrokken. Het project kreeg snel zijn beroemdheid in meer dan 20 landen mede door de bekroning door de Hands-On Foundation. Het project kreeg van hen een beoordeling op de haalbaarheid, innovatie, originaliteit en motivering. Tevens ondersteunt Microsoft Belgium het hele project die de rol van computers bij kinderen en in de school onderstrepen bij de ontwikkeling van de kinderen. Inmiddels voert men dit project reeds uit in meer dan 83 scholen.


Dit artikel spreekt me aan omdat dit me verstelt welke invloed de computer kan spelen op kinderen met zo een jonge leeftijd. Met dergelijke spelen kan men reeds letters en cijfers betrekken zodat deze projecten tevens een hoge didactische waarde hebben. Ik ben van oordeel dat kinderen snel in contact mogen komen met computers. Computers dienen immers vaak als een middel om een ander doel te bereiken. Om deze reden dienen kinderen reeds op jonge leeftijd in aanraking te komen met computers zodoende dat hun handigheid snel verbetert en hun kennis alsmaar toeneemt. Het gebruik van computergestuurde toepassingen zal in de toekomst immers enkel toenemen. Het is van groot belang dat een vlot gebruik van de PC gegarandeerd is zodat iedereen van klein tot groot steeds zijn doelen kan bereiken, zowel voor leerdoelen als voor toepassingen die later nodig zijn voor zijn of haar beroep als voor diverse toepassingen in de vrije tijd.